OLED Yanmasına Çözüm Geliştiriyor

OLED, LCD'ye göre üstün renk üretimi, dinamik aralık, tepki süreleri ve enerji verimliliği sağladığından düz ekranların geleceğidir.

OLED, LCD’ye göre üstün renk üretimi, dinamik aralık, tepki süreleri ve enerji verimliliği sağladığından düz ekranların geleceğidir.

Ancak dizüstü bilgisayarlara ve masaüstü monitörlere güç sağlayan en yeni OLED panelleri, OLED tabanlı televizyonlarda o kadar yaygın olmayan bir soruna sahip: yanma.

Bu, bir OLED panelinin çok uzun süre statik bir görüntü göstermesi ve panelin bazı bölgelerinin kalıcı olarak renginin bozulmasına neden olması durumunda meydana gelir.

Bazı bilgisayar monitörü üreticileri, standart garanti süreleri içinde veya çok geçmeden bozulma potansiyeli olan pahalı, egzotik bir teknoloji parçası sattıklarını fark ettikleri için, müşterilerine yanmaya karşı uzatılmış garantiler sunmak için harekete geçiyorlar.
Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, OLED yanmasına karşı çığır açan bir çözüm bulduklarını düşünüyor.

Bilim adamları, OLED yanmasının ardındaki ana suçlunun mavi diyot olduğunu keşfettiler. Mavi LED, yeşil ve kırmızıdan birkaç on yıl sonra ortaya çıkan, bulunması zor bir teknolojiydi. Beyazın yapılabilmesi ancak mavi LED’in gelişiyle mümkün oldu;

Mavi nispeten daha yüksek enerjili bir diyottur ve daha egzotik GaN substratı kullanır. Cambridge bilim adamları, mavi diyot alkilen kayışlarının kılıflanmasının yanmayı azaltacağını ve üretim sürecini daha verimli hale getireceğini keşfettiler. Yöntemlerini Nature dergisinde yayınladılar. Ne yazık ki, ekran üreticilerinin yeni yönteme ilgi duyması ve OLED üretim hatlarını bu yönteme uyacak şekilde yeniden düzenlemesi biraz zaman alacak.

Başa dön tuşu